Blockchain güvenli bir biçimde paylaşılan, merkezi olmayan veri kayıt defteri şeklinde tanımlanır. Bitcoin, Ethereum gibi kripto para birimleri blockchain adı verilmiş olan teknolojiyle desteklenir. Temelde blockchain, herkes tarafından görüntülenebilen ve doğrulanabilen bir işlem listesidir.

Blok Zinciri Nedir? Blok Zincir Teknolojileri Ne Anlama Gelir?
Blok zinciri teknolojileri, bir işletme ağındaki şeffaf bilgilerin paylaşımına izin veren oldukça gelişmiş bir veritabanı mekanizması anlamına gelir. Kısa deyişle blockchain teknolojisi ortak grup katılımcılarının veri paylaşmasına imkan sağlar. Sorumluluk, güven, güvenlik ve şeffaflık zincirin ayrılmaz unsurlarını oluşturur.
Bu veritabanı bir zincir üzerindeki birbirine bağlı olan bloklarda veri depolar. Ağda görüş birliği olmadan zincir silinemediği ya da değiştirilemediği için veriler kronolojik şekilde tutarlıdır.Kriptografik güven ve garanti teknolojisi yapılan her işleme eşsiz tanımlayıcı ya da dijital parmak izi uygulaması yapar.
Yapılan işlemlerin gerçek zamanlı, güvenli ve paylaşılabilir kayıtlarına ihtiyaç duyan şirketler veya şirketler grubu bu teknolojiden yararlanabilir. Her şeyin birden fazla konumda depolanıyor olması, merkezi güvenlik açığı noktasını ortadan kaldırdığı için erişebilirlik ve daha iyi güvenlik sağlanır.
Bitcoin Blockchain ve Blok Zinciri Olan Coinler Hangileri?

Blockchain ve kripto paraları birbirlerine ayrılmaz bir biçimde bağlıdır ve bundan dolayı da bunları ayrı ayrı ele almak mantıklı değildir. Bitcoin blockchain Bitcoin’in temelini oluşturur. 3 tip blok zincir çeşidi vardır.
Genel Blok Zincirleri Nedir?
Genel blok zincirlerinin kesin şekilde bir erişim kısıtılaması yoktur. İnternet bağlantısı olan herkes işlem gerçekleştirebiliyor veya bir geçerlilik kazanabiliyor.Genelde bu türdeki ağlar onları güvence ortamına alan ve bir Proof of Stake veya Proof of Work algoritmasını kullanan kişilere ekonomik teşvik sunar. En büyük ve en bilinen genel blok zincirlerinden bazılarını Bitcoin ve Ethereum oluşturur.
Özel Blok Zincirleri Nedir?
Özel blok zincirleri izinlidir ve ağ yöneticileri tarafından davet edilmeden bunlara katılınamaz. Katılımcı ve onaylayıcı erişimi kısıtlı olmaktadır. Özel blok zincirleri genel olarak blok zincirteknolojisi ile ilgilenen ancak kamu ağları tarafından sunulan kontrol seviyesinde rahat olamayan şirketler için orta bir zemin olarak düşünülür.
Blok zincirlerini kendi özerkliklerinden ödün vermeden, muhasebe ya da kayıt tutma prosedürlerine dahil etmeden, hassas verileri kamuya açık internet riski ile karşı karşıya getirmemeye çalışırlar.
Konsorsiyum Blok Zincirleri Nedir?
Genellikle konsorsiyum blok zinciri yarı merkezsiz olarak ifade edilir. İzinlidir ancak bu durumu kontrol eden tek bir kuruluş yerine her bir şirket bu tarzdaki ağda bir düğüm işletebiliyor. Konsorsiyum zincirinin yöneticileri kullanıcısının okuma haklarını uygun gördüğü şekilde kısıtlayabilir. Aynı zamanda yalnızca sınırlı sayıda güvenilir düğümlerin bir konsorsiyum protokolü yürütmesine müsade eder.
Ethereum Blok Zinciri Nedir? Ethereum Blok Zinciri Coinleri

Ethereum, ERC- 20 kod sistemiyle birçok kripto para birimlerinin altyapısını oluşturan merkeziyetsiz ve açık kaynak koda sahip blok zinciri sistemidir. Ethereum blok zincir kripto para birimi Ether’dir. Ether, Ethereum blok zinciri üzerinde çalışmaktadır ve Bitcoinden sonraki en büyük piyasa değerine sahip olan sanal paradır.
Maker, Uniswap, Axie, Chainlink, Aave, Infinity, SushiSwap, Compound, Kyber Network, Decentraland, Status ve Basic Attention Token gibi kripto paralar Ethereum blockchain üzerine kurulmuştur.
Blok Zinciri Nasıl Yapılır?
Blokları bir arada tutan yani tutkal görevi gören bir işlem vardır. Bu işlem Hash etme işlemidir. Hash işlemi girilen veriyi sabit uzunlukta çıktıya dönüştüren matematiksel bir işlemdir. Bu işlemin amacı verinin gizlenmesidir.
Her daim aynı uzunlukta olan bir hash yaratmak için herhangi bir boyutta olan veriyi alarak matematik fonksiyonundan geçirmek gerekir. Veri girdisindeki en ufak değişiklik bile tamamen farklı çıktı yaratmaya yetmektedir.
Blok Zincirleri Nasıl Çalışır?
Kafa karıştırıcı olsa da 4 basit adımda blok zincirlerini çalıştırmak mümkündür. Blok zincirlerinin yazılımı bu adımların çoğunu otomatikleştirebilir.
- İşlemin Kaydedilmesi
- Oy Birliğinin Sağlanması
- Blokların Bağlanması
- Defterin Paylaşılması
İşlem kaydedilmesinde dijital ya da fiziksel varlığın blok zincir ağında bir taraftan diğerine devredilerek el değişimini gösterir. Oy birliğini sağlamada ise dağıtılan zincir ağındaki katılımcıların çoğunun kaydedilen işlemin geçerli olduğunu kabul etmesi gerekir.
Oy birliği sağlandıktan sonra zincirdeki işlem, bir defterin sayfalarına denk değer nitelikte bloklara yazılır. Bu adım blokların bağlanması adımıdır. Sistemin, merkezi defterin en son kopyasını katılımcılara dağıtması da defterin paylaşılmasıdır.
Blok Zincir Uygulamaları ve Blok Zinciri Örnekleri Neler?
Bir blok zinciri teknolojisi birden farklı endüstride kullanılıyor. Blockchain teknolojisi birçok kişinin rakiplerinden önde olmasına yardımcı olur, gelecekte de birçok şirketin şirket operasyonlarına fayda sağlaması yönünden teknolojiyi benimseyeceği çok açıktır.
Bu teknolojinin en büyük kullanım durumu kripto para birimleri yönündedir. Blockchain aynı zamanda bankalar ve finans kurumları tarafından da işlemleri hızlı ve az maliyetle işlemelerine fırsat verdiği için kullanılıyor.
Türkiye’de Blockchain Kullanan Bankalar Neler?

Bu teknolojinin sağladığı faydalar ve etkileri ile her geçen gün daha da kullanımı artmaktadır. Bankalar da blockchain teknolojisinden faydalanmaktadır. Türkiye’de blockchain kullanan bankalar şunlardır:
- BKM (Bankalararası Kart Merkezi)
- Akbank
- Global Miles
- Borsa İstanbul
- Takasbank
Bitcoin alımına imkan sağlayan bankalardan da bitcoin blok zinciri teknolojisini kullanma durumlarıyla alakalı bilgiler alınabilir.
TÜBİTAK Blockchain Nedir?
Blokzincir Araştırma Laboratuvarı, kamu ve özel kurum/ kuruluş ihtiyacına yönelik blok zincir teknolojilerinin altyapısı, kurulumu, güvenlik ve mahremiyet analizi dahil iş modelleri, kitle fonlama yaklaşımları ve de muhtelif teknik detaylar üzerine kamudaki ilk blok zincir laboratuvarı kurulmuştur.
SEO ve Medya Planlama çözüm ortağımız ile hizmetinizdeyiz!