Siber güvenlik sertifikası günden güne önem kazanmaya devam etmektedir. Bunda siber saldırıların artış göstermesinin etkisinden bahsetmek gerekir. Siber saldırıların artmasıyla beraber güvenliğe duyulan ihtiyaç aynı orantıda artış göstermektedir. Bu alana yönelen kişilerin becerilerini görmek için de bazı sınavlara tabii tutmak gerekir. Ayrıca sınavların sonunda da sertifika verilmiş olur.
Şu an piyasada birden fazla siber güvenlik sertifikası bulunur. Söz konusu sertifikalardan herhangi birini almak yeterli hâle gelir. Konu ile ilgilenenler ise bu sertifikalar ile alâkalı tüm ayrıntıları merak etmektedir. Ayrıca nasıl alındığı da merak edilen hususlar arasında yer almaktadır.
Siber Güvenlik Sertifikası Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Alınır?
Birden fazla siber güvenlik sertifikası çeşitleri olduğundan bahsetmiştik. Bunlardan herhangi birine sahip olmak, bu alanda çalışmak için yeterli hâle gelmektedir. Biz de sizler için söz konusu sertifikalardan bahsedeceğiz;
1 – Systems Security Certified Practitioner – Siber Güvenlik Sertifikası
Bu sertifikanın orta düzey bir sertifika olduğunu söylemek mümkündür. Söz konusu sertifikaya sahip olan kişiler, işverenlere uygulama ve izleme becerilerinin olduğunu kanıtlayabilmektedir. Bu siber güvenlik sertifikası sistem yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, sistem mühendisi, güvenlik analisti gibi pozisyonlar için uygun görülmektedir.
Yapılan sınav 125 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların tümünün de çoktan seçmeli olduğunu söyleyebiliriz. Sınavın süresi ise 3 saattir. Sertifikaya sahip olmak için ise testin kapsamış olduğu 7 adet alandan 1inde de olsa tecrübeye sahip olmak zorunludur. Testin kapsamış olduğu alanları ise, şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Ağ ve iletişim güvenliği
- Sistem ve uygulamalar güvenliği
- Kriptografi
- Risk tanımlama, izleme ve analiz etme
- Erişim kontrolleri sağlanması
- Güvenlik yönetimi
- Kurtarma ve olay müdahalesi
2 – Offensive Security Certified Professional
Kısaltması OSCP olan bu siber güvenlik sertifikası da oldukça fazla rağbet görmektedir. Söz konusu sertifikada daha çok penetrasyon testine odaklanıldığı söylenebilir. Böyle olması da sızma testi uzmanları için çok fazla tercih edilen ve talep edilen sertifikalardan biri haline gelmesine sebep olmuştur.
Bu sınav uygulamalı olarak yapılmaktadır. Sınava giren adaylara yazılı bir test uygulamaktansa birkaç tane IP adresi verilmesi tercih edilmiştir. Verilen bu adresleri tam 1 gün içerisinde hacklenmesi gerekmektedir. Sınavdan başarılı olmanın yolu budur.
3 – Certified Ethical Hacker

Siber güvenlik sertifikası denildiği zaman akla gelen bir diğer sertifika ise Certified Ethical Hacker isimli sertifikadır. Kısaltması ise CEH’dir. Söz konusu sertifika güvenlik sorunlarını ya da güvenlikte bulunan her türlü açığı bulmak amacı ile sisteme ve ağlara girebilme yeteneğini test etmektedir.
Sınav 125 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların her biri çoktan seçmelidir. Sınavın 4 saat içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Bilgi güvenliği alanında 2 yıl iş tecrübesi olan kişiler söz konusu sınava girebilmektedir. Bu sınav aşağıdaki alanları test etmek amacı ile yapılmaktadır;
Bulut bilişim |
Keşif ve saldırı teknikleri |
BT güvenlik kontrolleri ve yasaları |
Kriptografi |
Bilgisayar korsanlığı taktikleri |
4 – Certified Cloud Security Professional
Ünlü siber güvenlik sertifikası arasında yer alan bu sertifikanın da kısaltması CCSP olarak bilinir. Bu sertifika ile beraber adayların; bulutta yer alan verileri ve uygulamaları yönetebilme aynı zamanda da güvenli hâle getirebilme yeteneğinin ölçülmesi sağlanır.
Söz konusu sertifikaya sahip olmak için ise en az 5 yıllık bir iş tecrübesine sahip olmak gerekmektedir. Bu deneyime yarı zamanlı çalışmalar ya da stajlar da dahil edilmektedir. Söz konusu 5 yıllık deneyimin 3 yılı bilgi güvenliğinde olmalıdır. 1 yılı ise aşağıdaki alanlardan herhangi birinde olmalıdır;
- Yasal ve uyumluluk
- Bulut uygulama güvenliği
- Bulut kavramları ve bu kavramların tasarımı ile mimarisi
- Bulut işlemleri
- Bulut veri güvenliği
5 – CompTIA Security – Siber Güvenlik Sertifikası

Bu siber güvenlik sertifikası ise giriş seviyesi düzeyindedir. CompTIA Security ile beraber herhangi bir siber güvenlik alanında ihtiyaç duyulan temel beceriler test edilmiş olur. Sınav çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. 1.5 saat sürer. Bu sınava girmek için zor koşullar bulunmamaktadır. Ama yine de iki yıllık bir deneyimin olması işleri daha kolay hale getirmiş olacaktır.
Testin kapsamış olduğu konuları ise şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;
- Kriptografi
- Tehdit algılama ve risk azaltma
- Ağ tasarımı ve mimarisi
- Güvenlik açıkları ve tehditler
- Erişim ve kimlik yönetimi
En İyi Siber Güvenlik Eğitimi Veren Kurumlar

Siber güvenlik sertifikası için bu eğitimi veren çok sayıda kurumdan bahsetmek mümkündür. Burada önemli olan en iyi ve en kaliteli olanı tercih etmek olacaktır. Bilişim Academy de bu konuda oldukça başarılı ve adını duyurmuş kurumlardan bir tanesidir.
Kaliteli bir eğitimin yanı sıra adaylara uygun fiyatlı bir hizmet sunmaktadır. Bu nedenle Bilişim Academy gönül rahatlığı ile tercih edilebilirsiniz.
Kimler Siber Güvenlik Sertifikası Alabilir?
Siber güvenlik sertifikası her geçen gün daha da önem kazanan ve birçok kişi tarafından talep edilen sertifikalar arasında yer almaktadır. Peki, söz konusu sertifika kimler için uygundur?
- Kariyer olarak Siber güvenlik alanında ilerlemek isteyenler
- Çeşitli kurumlarda ağ yöneticisi olarak çalışmak isteyenler
- Ağ uzmanlığı ile alakalı pozisyonlarda çalışmak isteyenler
Siber Güvenlik Kurs Fiyatları
Konu ile alakalı merak edilen hususlardan bir diğeri ise siber güvenlik sertifikası alabilmek üzere başvurulan kursların fiyatlarıdır. Adaylar kaliteli bir eğitim almanın yanı sıra aynı zamanda uygun fiyatlı bir kurumdan eğitim almak isterler.
Bilişim Academy bu konuda gönül rahatlığı ile tercih edilebilen kurumlar arasında yer alır. Burada alanında deneyimli hocalardan eğitim almanızın yanı sıra uygun fiyatlı paketler ile karşılaşmanız mümkündür. Fiyat ve siber güvenlik sertifikası ile alakalı diğer konular hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz de, bizimle irtibata geçebilirsiniz.
SEO ve Medya Planlama çözüm ortağımız ile hizmetinizdeyiz!
merhaba siber guvenlik ve Full Stack Automation Tester kurslari hakkinda bilgi almak istiyorum kurslariniz ne zaman basliyor,ne kadar suruyor,fiyat nedir,bitiminde is imkani icin kocluk yapiyor musunuz,staj imkani saglayacaginiz anlasmali sirketler var mi ?