Penetrasyon testleri, globalleşen dünyada içerik ve siteleri korumak adına uygulanan işlemlerden yalnızca bir tanesidir. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması siber güvenlik sorunlarını artırmakta ve güvenlik çözümlerine duyulan ihtiyacı da geliştirmektedir. Dolayısıyla olası siber güvenlik saldırılarına ve tehditlerine karşı kurumların Penetrasyon testi gibi önlemler alması gerekir. Peki Penetrasyon testi nedir?
Penetrasyon Testi Nedir?

Sızma testi olarak da adlandırılan Penetrasyon, kötü amaçlı saldırılara karşı sistemleri koruma altına alabilmek adına uygulanan simülasyondur. Penetrasyon testi yapılarak hedeflenen sistemlerin ya da verilerin dışarıdan gelebilecek saldırıları öngörülür ve saldırıdan önce önlem alınır.
Penetrasyon Sızma Testi Çeşitleri Nelerdir?
Sızma testi ağ, sistem ya da uygulamalar üzerinden yapılabilmektedir. Bu sızma testi çeşitleri farklı kategorilerle ele alınmaktadır. Altyapı ve sistem gereksinimlerine göre çeşitlenen Penetrasyon testi çeşitleri ise şunlardır:
- Web uygulama testi
- Network sızma testi
- Mobil sızma testi
- DOS/ DDoS sızma testi
- Wireless sızma testi
- Sosyal mühendislik sızma testi
Penetrasyon Sızma Testinde Hangi Yazılım Türü Kullanılır?
Penetrasyon testleri yani sızma testinde uzmanlar, açık kaynak kodlu veya ticari yazılım tercih edebilmektedir. Ancak uzmanlar sızma testinin hedefine, olası risk boyutuna ve sistem altyapısına en uygun olan yazılım türlerini ve araçlarını kullanmaktadır.
Penetrasyon Testi Aşamaları Nasıldır?
Penetrasyon sızma testi; kapsam veya hedef belirleme, bilgi toplama, güvenlik açığı tespiti, sömürü, bilgileri analiz etme ve planlama, temizlik ve raporlama, yetki yükseltmek gibi toplam 8 adımdan oluşmaktadır. Penetrasyon testleri aşamaları kısaca şu şekildedir:
Kapsam/ Hedef Belirleme: Sızma testinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Bu aşamada güvenlik ekipleri ile sistem kullanıcıları bir araya gelir ve sızma testinin amacını belirler. Aynı şekilde hangi sistemler üzerinde uygulanacağı da bu aşamada kararlaştırılmaktadır. |
Bilgi Toplama: Kapsam aşamasında belirlenen hedefler doğrultusunda güvenlik ekipleri öncelikli olarak pasif çalışmalar yaparlar. Pasif çalışmalar sonunda siber saldırganların hangi oranda bilgi edindiğini belirlerler. |
Güvenlik Açığı Tespiti: Sızma testini yapan güvenlik ekipleri bilgi toplama aşamasında edindikleri bilgiler sonucunda sistemde bulunan güvenlik açıklarını otomatize araçlarla tespit ederler. |
Bilgileri Analiz Etme ve Toparlama: Bu aşamada ise önceden edinilen bilgiler ve sistemlerde bulunan güvenlik açıkları doğrultusunda açıkların sömürülmesi adına gerekli araştırma ve planlar yapılır. |
Sömürü: Testle ilgilenen ekipler sistemde tespit ettikleri güvenlik açıklarını bir siber saldırgan bakış açısıyla sömürmeye çalışır. Bulunan güvenlik açığının sistem üzerindeki etkisini anlamaya çalışırlar. |
Yetki Yükseltme: Bu aşamada ekipler saldırganların sisteme eriştikten sonra yetkilerini yükseltme durumlarını kontrol eder. |
Temizlik: Penetrasyon testleri uygulanırken kullanılan otomatik araçlar, yüklenmiş dosyalar ve yazılımlar sistemden silinir. |
Raporlama: Ekipler bu aşamada ise daha önceki aşamalarda karşılaştıkları sorunları, oluşabilecek riskleri ve çözüm önerilerinin özetini çıkararak raporlaştırırlar. |
Sızma Testi Nasıl Yapılır?

Sızma Penetrasyon testleri uygulayanlar siber suçluların gerçek hayatta kullandıkları teknik ve yöntemlerle bilişim altyapısını ele geçirmeye çalışmaktadır. Sızma testini yapan güvenlik ekipleri saldırganların düşünebileceği tüm sızma ve ele geçirme senaryolarını uygular.
Çeşitli saldırı yöntemlerini denerler ve ardından sistemler ve veriler hakkında bilgi edinirler. Daha sonrasında ise güvenlik açıklarını ve risklerini raporlarlar. Bu sayede kişi veya kurumlar gerçek saldırıya uğradığında sistem ve güvenlik açığına yakalanma ihtimalleri azalır.
Penetrasyon Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Penetrasyon testi uygulaması muhakkak uzman kişiler ve yetkili firmalar tarafından yapılmalıdır. Sistem ve verilere karşı büyük bir koruma sağlayan bu uygulama için Bilişim Academy ile iletişime geçebilirsiniz. Sizler için oluşturulan ayrıcalıklı eğitimler ile de bilginize bilgi katabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Bilişim uygulamaları son zamanlarda büyük bir önem kazanmıştır. Artık her şeyin dijitale taşınması da Penetrasyon testlerinin önemini arttırmaktadır. Detaylı bilinmesi gereken Penetrasyon testleri hakkında merak edilen birkaç soru şunlardır:
Penetrasyon Sızma Testi Nedir?
Kötü niyetli saldırgan bakış açısıyla hedeflenen sistem veya verilere yetkisiz erişim sağlamayı amaçlayan saldırı yöntemidir. Bu testin aması tamamen kişi veya kurumların verilerini korumaktır.
Penetrasyon Sızma Testini Kimler Uygulayabilir?

Sızma testlerinin yapılması için özel eğitimler ve deneyim gerekmektedir. Bundan dolayı da sızma testleri genellikle özel sızma testi şirketleri ya da siber güvenlik danışmanları tarafından uygulanmaktadır.
Sızma Testi Ne Kadar Sürer?
Web uygulama testlerinin alacağı zaman aralığı geniş bir skalada değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin bir web uygulaması testi 3 gün sürebiliyorken bir diğer uygulamanın testi ise 25 gün sürebilmektedir.
SEO ve Medya Planlama çözüm ortağımız ile hizmetinizdeyiz!